In maart van dit jaar begon de corona in onze samenleving haar negatieve uitwerkingen op onze maatschappij te krijgen. De zogenaamde lockdown heeft er in die periode flink ingehakt bij een ieder. Persoonlijk leed was niet te overzien. Een ieder in Nederland heeft in zijn of haar naaste omgeving een voorbeeld. Voor vrijwel alle bedrijfstakken zijn er spaanders gevallen, horeca, vervoerders en nog vele andere hebben enorme last ondervonden.
Nu maanden later zitten we er nog midden in en zijn de meningen van de deskundigen verschillend.
De mondkapjesdiscussie vind je iedere dag wel terug in de kranten en praatprogramma’s zijn er op tv flink mee gevuld. Ik ben laatst in Duitsland geweest. Bij binnenkomst van een winkel of restaurant is het dragen van een mondkapje verplicht. Ga ik op een terras zitten voor een kop koffie moet ik een formulier invullen met mijn telefoonnummer en/of emailadres. Dit om bij een uitbraak je te kunnen traceren en te informeren om maatregelen te treffen. Ik ben dan ook benieuwd of dit in Nederland ook gaat komen.
De berichtgeving van feesten door jongeren die het zat zijn om te leven in een 1,5 metersamenleving zijn ook dagelijks nieuws en dan ook de toename van de besmettingsgevallen baren mij zorgen.
Deze maand zullen Amsterdam en Rotterdam op drukke plaatsen binnen hun stadsgrenzen de mondkapjes verplichten. Gaat dit ook voor de markten gelden?
We moeten er maar rekening mee houden dat ook in andere gemeenten dit mogelijk kan gaan worden. Zowel u als marktorganisatie maar ook de kooplieden zullen hiermee moeten gaan dealen. Wie gaat hier op handhaven? Handhaven betekent ook om een sanctie op te leggen als het moet. Het vingertje opsteken zal dan niet voldoende zijn.
Sinds de lockdown hebben de meeste organisatoren van markten maatregelen getroffen. Meer toezicht door marktmeesters, handhavers hebben een positieve uitwerking gehad. Ook meer ruimte in looppaden waarbij geen statafels, borden en andere obstakels in looppaden taboe zijn, hebben hier in bijgedragen. Kooplieden die creatief de inrichting van hun standplaats de 1,5 meter afstand indeelde zijn voorbeelden waartoe deze plaatshouders een zeer positieve uitstraling hebben afgegeven. Al met al heeft dit zijn uitwerking gehad in het meer bezoeken aan de markten.
Toch moet het van mijn hart dat ik zie dat een ieder aan het verslappen is. Zowel een aantal organisatoren van markten als kooplieden, maar ook bezoekers zijn “1,5 metermoe”. Ik wil er op wijzen, hoe het ook in de korte, zo niet langere toekomst gaat worden, dat verslappen een sluipmoordenaar gaat worden.
De verwachting is dat we nog lang met een 1,5 metermaatschappij van doen hebben. Ook na deze periode zullen veel mensen de angst om besmet te worden, voor wat dan ook, in gedachten blijven houden.
Mijn advies is:- voor marktorganisatoren, probeer toezicht op je markt op peil te houden, niet even alleen bij aanvang maar gedurende hele marktdag, – voor kooplieden, verslap niet met je inrichting, het is in jullie belang dat er geen negatieve maatregelen getroffen moeten gaan worden.