VERZELFSTANDIGEN, PRIVATISEREN?

logo

Half markt Nederland is afgelopen jaar veelvuldig geconfronteerd met een van deze twee woorden. Voor- en tegenstanders hebben diverse discussies gevoerd.
Ook ik wil hier wel het een en ander over schrijven, want in welke vorm je het ook giet, alles heeft het zelfde belang, hoe kan de markt er beter van worden in de algemene zin en hoe lever je als marktorganisatie maatwerk om wel of niet te besluiten om over te gaan op privatiseren of verzelfstandigen en klaar te zijn voor de toekomst?
De concurrentie voor de marktkoopman en –vrouw wordt met de dag groter. De grootwinkelbedrijven beconcurreren elkaar met allerlei acties. De webwinkels vliegen als paddenstoelen de grond uit. In dit geweld moeten de kooplieden maar ook de marktorganisaties een vuist maken. Of de organisatie nu wel of niet bij de gemeente ligt of dat de kooplieden door middel van een marktbestuur zelfstandig gaan opereren.
Dit brengt me bij het volgende:
Indien gemeenten kiezen om de marktorganisatie en beheer geheel bij zich zelf willen houden en zodoende regie te blijven voeren, zullen zij zich er wel bewust van moeten zijn dat zij de plicht hebben om een professionele weg in te slaan om de concurrentie aan te gaan met eerder genoemde bedrijven en winkelketens. Marketing, reclame, gebruik maken van digitale mogelijkheden, aanpassing regelgeving en een actieve en enthousiaste marktmeester zijn zaken die kunnen leiden tot succes. Als een gemeente hieraan niet kan voldoen zal op den duur de markt afglijden naar een nulpunt.
Een gemeente heeft nu eenmaal een zorgplicht om een goed midden en kleinbedrijf in haar gemeente te promoten en te ondersteunen.
Dan is er de tussenoplossing:
De gemeente behoudt een aantal taken binnen de marktorganisatie en kooplieden, d.m.v. bijvoorbeeld een commissie bewaken/beheren een aantal uitvoerende zaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: aantrekken nieuwe plaatshouders, marketing, reclame, bewaken kwaliteitsnormen van kooplui enz.
Regelmatig overleg en communicatie zijn hierin van groot belang.
Dan de 100% verzelfstandiging. Een overgangsperiode kan een goede graadmeter zijn om voor beide partijen te groeien in de verandering van bevoegdheden en taken. Van de een op andere dag het roer omgooien geeft heel veel onrust op de markt.
Zowel de gemeente als het nieuwe marktbestuur moet volwassen gemaakt worden en klaar zijn voor de toekomst. De kooplieden hebben hun eigen marktbedrijf en even een marktorganisatie erbij doen vergt veel tijd, werk, energie en scheve ogen van kooplieden die niet in het bestuur zitten.
Een goed functioneren van een marktbestuur is een must.
Waar ook voor gekozen wordt, er is geen gemeente maar ook geen markt hetzelfde. Verantwoordelijken moeten hun markt voor 100% kennen om de juiste beslissing te nemen met de juiste mensen. Maatwerk is hierbij het uitgangspunt.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nieuws

Gerelateerde berichten

EVEN VOORSTELLEN T. KOK

Even voorstellen, mijn naam is Ton Kok. Momenteel loop ik via Maniye als marktmeester in Gorinchem en ‘s – Hertogenbosch.Daarnaast ben ik ook nog marktmeester

EVEN VOORSTELLEN P. LAMBRICHTS

Mijn naam is Peter Lambrichts, ik ben 61 jaar, woon in Stein en ben actief of actief geweest als coördinator van de weekmarkten in Sittard-Geleen,

CORONAPERIKELEN, HOELANG NOG?

In maart van dit jaar begon de corona in onze samenleving haar negatieve uitwerkingen op onze maatschappij te krijgen. De zogenaamde lockdown heeft er in

MANIYE IN BERKEL EN RODENRIJS.

Met ingang van 1 augustus 2020 levert Maniye detachering en organisatie een marktmeester aan de gemeente Berkel en Rodenrijs.Omdat de vorige marktmeester vanwege lichamelijke klachten